🍀Full-service bloemenbedrijf
🍀Compleet en vers assortiment
Bloemen

Helianthus annuus (Zonnebloem) Karakteristiek & Beschikbaarheid

De zonnebloem (Helianthus annuus) is een prachtige plant met enorme bloemen. Deze seizoensproducten staan nu volop in bloei.
5 minuten
Helianthus annuus

Zonnebloemen (Helianthus annuus) zijn mooie, felgele bloeiende planten die bekend staan ​​om hun opvallende uiterlijk en grote, schijfachtige bloemhoofdjes. Het is een eenjarige plant en behoort tot de Asteraceae-familie. Helianthus komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar wordt in veel andere delen van de wereld op grote schaal verbouwd. Inclusief Oekraïne, Argentinië en Nederland. Zonnebloemen worden voor veel doeleinden gebruikt, van tuinbouw tot voedselproductie. Het geslacht Helianthus bestaat uit ongeveer 70 verschillende soorten, een gewone zonnebloem is de meest bekende en meest gekweekte zonnebloemsoort.

Een veel voorkomende zonnebloemkarakteristiek

Latijnse naamHelianthus annuus
PlantennaamZonnebloem, gewone zonnebloem
FamilieCompositae (Asteraceae)
Groeihoogte max.2-4 m
BloeimaandSeizoensbloem voor juli-oktober
StandplaatsZon

Helianthus annuus of gewone zonnebloem is een eenjarige plant die tot 4 meter hoog kan worden. De bladeren zijn breed en wat ovaal, afwisselend op de stengel geplaatst. De stengel is dik en behaard en kan tot wel 4 meter uitgroeien. Ze kunnen een diameter van maximaal 5 cm hebben en kunnen bloemhoofdjes van meer dan twee kilogram dragen. Krachtig toch? Het karakteristieke kenmerk van zonnebloemen is hun bloeiwijze, een samengestelde bloemkop die bekend staat als een capitulum. Het hoofd bestaat uit honderden of zelfs duizenden individuele bloemen die in een spiraalpatroon zijn gerangschikt. De buitenomtrek bestaat uit straalbloemen die typisch geel en bloembladachtig zijn, terwijl het midden schijfbloemen bevat die buisvormig en donker van kleur zijn.

Soorten zonnebloemen

Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten zonnebloemen:

  1. Gewone zonnebloem (Helianthus annuus): Wordt vaak gekweekt voor zijn eetbare zaden en als decoratieve plant in tuinen.
  2. Dwergzonnebloemen: Populair voor tuinen met beperkte ruimte of voor het kweken in potten. Deze variëteit is kleiner dan de gewone zonnebloem.
  3. Reuzenzonnebloemen: Produceert grote bloemhoofden, soms wel meer dan 30 centimeter in diameter.
  4. Rode zonnebloemen: Hoewel minder gebruikelijk dan de gele variëteiten, zijn er ook zonnebloemen met rode bloembladen.
  5. Oranje zonnebloemen: Net als rode zonnebloemen voegen ook oranje variëteiten een kleurrijke dimensie toe aan tuinlandschappen.
  6. Dubbele bloem zonnebloemen: Deze variëteiten hebben extra bloemblaadjes, waardoor ze een voller uiterlijk krijgen dan de traditionele enkele bloem zonnebloemen. Net zoals amaryllis zowel enkelbloemige als dubbelbloemige varianten heeft.
Soorten zonnebloemen


Zonnebloemen seizoen en beschikbaarheid

Als eenjarige plant voltooit helianthus annuus zijn hele levenscyclus in één groeiseizoen. Het begint als een zaadje, groeit uit tot een volwassen plant, produceert bloemen, zet zaden en sterft dan af in de herfst of winter. Wanneer is het zonnebloemseizoen dan? Het hoogseizoen van de zonnebloem is van juli tot oktober. In deze periode zijn de zonnebloemen in meerdere maten, lengtes en van veel verschillende kwekers verkrijgbaar.

Zonnebloemen via groothandel inkopen

De kortste die beschikbaar zijn, zijn slechts 40 cm hoge bloemen, de selectie gaat tot 90 cm massieve en onstuimige zonnebloemen. Ze zijn ideaal voor boeketten of andere decoratieve doeleinden en creëren een zomerse, vrolijke en bohemien sfeer. Een totaal tegenovergesteld gevoel dan bijvoorbeeld charmante Vip rozen. Of romantische rozen zoals Red Naomi.

Voor een uitgebreidere selectie kunt u contact opnemen met één van de vertegenwoordigers van Verbeek & Bol. Als je nog geen klantaccount hebt, kunnen we deze voor je aanmaken. Zo heb je toegang tot het gehele assortiment bloemenexport.

Wist je dit over Helianthus annuus?

  • De recordhoogte van een zonnebloem is maar liefst 9,17 meter en is gekweekt door Hans-Peter Schiffer (Duitsland).
  • De zonnebloemen hebben het vermogen om de beweging van de zon gedurende de dag aan de hemel te volgen. Dit fascinerende aspect staat bekend als heliotropisme. Dit betekent dat jonge zonnebloemknoppen en jonge bladeren ’s ochtends naar het oosten gericht zijn en de zon volgen terwijl deze de hele dag naar het westen beweegt, om uiteindelijk tegen de avond weer naar het oosten terug te keren.
  • Ze werden al in 3000 v.Chr. in Noord-Amerika verbouwd. Rond 1500 werden ze door Spaanse conquistadores geëxporteerd naar de rest van de wereld.
  • Wetenschappers noemen Helianthus hyperaccumulatoren. Dit betekent dat ze vermogen hebben, om hoge concentraties giftige stoffen in hun weefsels op te nemen. Net zoals sommige luchtzuiverende planten.
  • Zonnebloemen hebben een culturele betekenis in verschillende samenlevingen en worden gebruikt als symbolen van geluk, positiviteit en een lang leven. Hun opvallende uiterlijk en levendige kleuren hebben ook veel kunstenaars geïnspireerd. Benieuwd naar de betekenissen van andere bloemen? lees hier lisianthus bloem betekenis.
  • Aan het einde van de levenscyclus, als je thuis hebt genoten van zonnebloemen, kun je nog steeds gebruikmaken van je zonnebloemen: zodra de bloemhoofdjes leeg zijn van zaden, kunnen ze worden omgezet in wegwerp-schuursponsje voor klussen die te zwaar zijn voor je schoonmaakgereedschap. Een gratis recycletip 😉

Meer lezen over planten en bloemen? Bekijk ook onze andere artikelen, bijvoorbeeld Aloë Vera plant & Olea Europaea.

Deel dit bericht
Ander nieuws uit deze categorie
Orchidee groothandel

5 meest verkochte orchideeën en hun kenmerken

Elegant & populair. Dit zijn de twee beschrijvende woorden van een Orchidee. Lees hier welke soorten het meest verkocht worden bij Verbeek & Bol.
Aloë Vera plant

Aloë Vera Plant en 9 Veelgestelde vragen over de verzorging ervan

De Aloë Vera plant wordt beschouwd als gemakkelijk te verzorgen - maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Lees hier de veelgestelde vragen en laat jouw plant bloeien.
Amaryllis

Amaryllis Snijbloemen, Bollen & Planten

Het amaryllisseizoen staat op het punt van beginnen. Ontdek hier het assortiment!

Klant worden

Ben je op zoek naar hoogwaardige bloemen of planten om je assortiment mee te verrijken? Neem contact met ons op, We helpen je graag verder!